رئیس سازمان شیلات ایران:

 موانع تامین سوخت صیادان فراسرزمینی برطرف شد

معاون وزیر جهاد کشاورزی در حوزه شیلات از تصویب قانون تامین سوخت صیادان خارج از آبهای سرزمینی خبر داد و گفت: مشکلات قانونی صیادان در آبهای فراسرزمینی برطرف شده است. طبق این قانون، صیادانی که اقدام به صید فراسرزمینی در  اقیانوس‌های دور می‌کنند، به‌ راحتی می‌توانند سوخت مورد نیازشان را تامین کنند.

به گزارش خبرنگارشیلات نیوز، سید حسین حسینی در همایش ماهیگیری مسئولانه با تاکید بر زنجیره ارزش تون ماهیان با اشاره به ساماندهی شناورهای صیادی غیرمجاز در کشور اظهارداشت: در گذشته بخشی از صید ماهیان توسط افرادی انجام می‌شد که مجوز قانونی نداشتند. اما اکنون به صیادانی که صلاحیت داشته باشند، مجوز می‌دهیم.

رییس سازمان شیلات با بیان اینکه طبق برنامه ریزی، سهم پروتئین انسانی از ماهیان باید از ۱۶ درصد فعلی به ۳۰ درصد برسد، اظهار داشت: سعی داریم که رتبه ایران را در صید و صیادی که اکنون در جایگاه چهلم جهان قرار دارد، ارتقا دهیم.

حسینی تصریح کرد: بر اساس اعلام سازمان فائو تا سال ۲۰۵۰ که جمعیت جهان به بیش از ۹ میلیارد نفر می‌رسد، تامین غذای ۷ میلیارد نفر وابسته به دریا خواهد بود. بنابراین باید تلاش کنیم تا جایگاه دریا در تامین غذای مردم کشور افزایش یابد.

 

ارزش ۳۶ میلیون دلاری صادرات کنسرو ماهی

رییس سازمان شیلات ایران در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد که اکنون ۶ هزار و ۵۰۰ تن کنسرو ماهی در ۱۳۰ واحد کنسروسازی کشور تولید می‌شود که ۳۶ میلیون دلار ارزش صادراتی برای کشور به همراه دارد و افزود: این در حالی است که ارزش صادراتی محصولات شیلاتی کشور ۶۰۵ میلیون دلار است که نمی‌توانیم در اینجا متوقف شویم اگر می‌خواهیم زنجیره ارزش کامل داشته باشیم باید آن را مرحله به مرحله از خدمات بندری تا فراوری و مصرف تکمیل کنیم.

حسینی تاکید کرد: تکلیف سازمان شیلات ایران به عنوان یک دستگاه حاکمیتی برنامه هایی ارایه داده که بحث زنجیره ارزش است که باید به این سمت گام برداریم اما در ایران مهمترین زنجیره ارزش تون ماهیان است که به طور حتم برخی حلقه‌های آن چراغش خاموش است.

وی تصریح کرد: امیدواریم با یک کار تیمی و گروهی و مسئله محور، برخی مسائل را حل کنیم و به سمت پایداری و ارزش افزوده گام برداریم. وقتی شاخص قیمت گذاری در حوزه مصرف آبزیان، کنسرو تون ماهیان است، اهمیت شناسنامه‌دار بودن این محصول ارزشمند را نشان می‌دهد.

حسینی با بیان اینکه حضور در بازارهای جهانی با ذائقه‌های مختلف در توسعه فراوانی و بسته‌بندی نشان از توان بخش خصوصی در این بخش دارد گفت: ایران سهم خوبی از صید اقیانوس هند دارد.

وی افزود: ماهیگیری مسئولانه با تاکید بر زنجیره ارزش تون ماهیان یعنی در بحث صید و صیادی، مدیریت و بهره برداری و مصرف همه مسئول هستیم تا این جریان همیشه پایدار باشد به غیر از سیاستگذاری و برنامه ریزی و نظارت مهمترین موضوع فرهنگسازی در این بخش است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

رییس سازمان شیلات اضافه کرد: در حال حاضر ۲۲۰ بندر و نقطه تلاقی در کشور داریم که استانداردترین بنادر مربوط به ناوگان صید تون ماهیان است؛ زیرا در گذشته شناورهایی داشتیم که آنقدر ایزوله نبودند که زیاد از ساحل دور شوند. اما اکنون شناورهای پیشرفته‌ای داریم که قابلیت انجماد در دریا را دارند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد که اگر تکنولوژی صید تون ماهیان را به روش‌های مختلف تقسیم کنیم تعیین تکنولوژی در صید بسیار موثر است تا جایی که در بهره برداری کمی به سمت بهره برداری کیفی باید برویم؛ زیرا کشور آنقدر ذخیره‌گاه ندارد که با هر شیوه‌ای و با کمترین استانداردها کار کنیم،گفت: بنابراین باید فناورانه‌ترین تکنولوژی صید را داشته باشیم و به همین منظور به آموزش و تغییر روش صید به «لانگ لاین» نیاز داریم که این مهم در دستور کار است.

 

ایران اولین برداشت کننده تون ماهیان غرب اقیانوس هند

 

با توجه به ارزشمند بودن محصولات فراوری شده شیلاتی، دستیابی به زنجیره مدرن تون ماهیان و تولید محصولات جدید مدنظر قرار گیرد.

جمهوری اسلامی ایران با وسعتی حدود ۵۸۰۰ کیلومتر خط ساحلی بستر مناسبی برای صید و صیادی و اشتغال در کشور ایجاد کرده است.

سیدحسین حسینی افزود: لازم است بازتعریفی از زنجیره ارزش تون ماهیان داشته باشیم و اهمیت شناسنامه دار کردن محصولات ارزشمند شیلاتی را مدنظر قرار دهیم.

حسینی در ادامه به میزان تولید تون ماهیان اشاره کرد و گفت: ایران با صید بیش از ۲۸۲ هزار تن، تون ماهی در منطقه iotc به عنوان اولین برداشت کننده تون و شبه تون ماهیان در منطقه غرب اقیانوس هند محسوب شده و ۴۵ درصد صید کشور را تشکیل می دهد.

رییس سازمان شیلات ایران به پایبندی ۷۳ درصدی ایران در قوانین iotc       اشاره کرد و گفت: با به آب انداخته شدن اولین کشتی پشتیبان در سال گذشته که با طراحی و ساخت محققان ایرانی انجام شده است پتانسیل های بسیار خوبی برای پشتیبانی از صیادان تون ماهی فراهم شده است.

حسینی تغییر روش های صید از سنتی به رشته قلاب یا لانگ لاین و بهره گیری از فعالیت هایی که موجب کیفی سازی گوشت ماهی تون شده است اشاره کرد و گفت: در دهه های گذشته بیش از ۱۳۰ واحد تولید کنسرو در کشور فعال بوده است که با وجود تامین ماده اولیه لازم است تمهیداتی برای پرکردن ظرفیت های خالی انجام شود.

وی ادامه داد: صادرات تون ماهیان با ارزش صادراتی ۳۶ میلیون دلار امکان تولید سایر فراورده های تون ماهی همچون سوشی را که ارزش افزوده بالایی نیز دارد را فراهم آورده است.

حسینی به صید ۹۶ هزار تنی ماهی یلوفین که قابلیت تازه خوری را دارد اشاره کرد و گفت: فرآورده های باارزشی چون سوشی با این ماهی امکان تولید دارد.

وی تصریح کرد: در راستای تامین غذای ۸ میلیارد نفر جمعیت لازم است به نقش آفرینی شیلات در تامین امنیت غذایی توجه ویژه شود.

وی پشتیبانی از شناورها و توانمندسازی آنها، معرفی تیپ الگویی جدید، بروزرسانی دستورالعمل ها، ساماندهی شناورهای غیرمجاز، کیفی سازی محصولات تولیدی و تنوع بخشی با آنها را مورد تاکید قرار داد و گفت: با دیپلماسی فعالی که وجود دارد برای ارزشمندتر کردن تون ماهیان، کاهش ضایعات و استفاده از زنجیره مدرن تولید تلاش خواهند کرد.

حسینی ادامه داد: با همکاری خوب و موثر بخش تولید، شرکت های فراوری و کنسروسازی و همچنین بخش بازار خواهیم توانست قدم های موثری برای تحقق منویات مقام معظم رهبری برداریم.

رییس سازمان شیلات همچنین افزایش درصد پروتئین مورد نیاز انسان ها از آبزیان تاکید کرد و گفت: این رقم باید تا سال ۱۴۳۰ از ۱۶ درصد فعلی به ۳۰ درصد برسد.